Stöduttalande: Gemensam kamp kan rädda vården!

4-sept-sth-2016-slut-pa-rean

Rött Forum ger sitt fulla stöd till protestdagen Slut på rean – en annan vård är möjlig. Under åratal, ja årtionden, har krisen i sjukvården fördjupats. Detta helt oavsett om det som kallas landets ekonomi, BNP, går ner eller som nu starkt framåt. Varför fördelas våra gemensamma pengar så att landstingen ofta får underskott? Varför fördelas de inte utifrån vilka behov som finns – vi vet att befolkningen växer och blir äldre!

Rött Forum är ett nätverk för personer aktiva på vänsterkanten, bland ungdomar,  i facket, i bostadsområden. Många av oss har tidigare engagerat oss i kampanjer som Rädda Vården (mot stängningen av Nacka och Löwenströmska sjukhuset bland annat), för att rädda Södertälje sjukhus, mot nedläggning av vårdcentraler – t ex i Hagsätra och Fornhöjden (båda räddades!), i nätverken Gemensam Välfärd, Välfärd utan Vinst samt Folkkampanj för Gemensam Välfärd. Det har varit många demonstrationer, seminarium, namninsamlingar m m mot marknadsfiaskot.

Vi har länge efterlyst ett vårduppror och är väldigt glada över 4 september som också har en imponerande rikskaraktär. Vi hoppas att det leder till en fortsättning av organisering och samordning underifrån – gräsrötterna har visat att vi måste gå samman och ta till masskamp, något som fack-ledningar och stora patientorganisationer verkar ha glömt bort och därmed bidragit till tystnaden.

Vi tar det nya hotet från landstingsledningen – om att privatisera minst ett av sjukhusen SöS, Danderyd eller Södertälje – på största allvar. Vi kan inte låta dem köra på i 180 som om inget hänt när det ena fiaskot efter det andra exploderar på vägen. Bara i år t ex nedläggningen av Praktikertjänsts BB Sophia och fuskföretaget Onemed (som rånar landstinget på t ex stödstrumpor för 6000 kr paret) samt de 34 olika vårdvalen som bevisligen skjuter kostnaderna i höjden och samtidigt leder till mindre jämlik vård. Låt oss gå samman för att stoppa ännu en privatisering!

Rött Forum stödjer fullt ut sjuksköterskors, undersköterskors och annan vårdpersonals krav på högre löner, ökad bemanning, lägre arbetstempo och nej till nedskärningar och marknadsmekanismer. Det är en grundförutsättning för att vården ska kunna börja fungera. Låt oss inte splittras mellan olika företag och arbetsgivare. Vi behöver alla en fungerande vård och genom ett gemensamt agerande kan vi vända den sjunkande skutan. Därför är Slut på Rean – en annan vård är möjlig, ett varmt välkommet initiativ som inspirerar fler att ta efter. Vi backar er!!

För mer information om Rött Forum:

Facebook: Rött Forum Stockholm

Välkommen till nästa möte: 7 september, kl 18:00, ABF-huset (Sveavägen 41)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s