Mot terrorism, rasism och repression

 

Rött Forum fördömer på starkaste möjliga sätt terrorattentatet på Drottninggatan den 7 april. Vi sörjer med alla som drabbats. I denna svåra stund vill vi uppmana till solidaritet, gemenskap och fortsatt samling för alla människors lika värde.
Rött Forum uppmanar alla vänsterkrafter att tydligt träda fram inte bara i ord utan i aktivitet just nu. Vi alla kan ta styrka av den stämning av kärlek och samhörighet stockholmarna svarat terrordådet med – vilket inte minst manifesterades i den överväldigande samlingen av tiotusentals människor på Sergels torg och gatorna runtomkring den 9 april. Den här solidariteten påminner om de öppna famnar underifrån som mötte flyktingar hösten 2015, då tusentals öppnade sina hem, lagade mat, ordnade transporter, gav sjukvård, stöd och omtanke.

En helt annan ton hörs nu från regeringen och högern. De som först sa att terrorn är en attack på det öppna samhället övertrumfar nu varandra med åtgärder för att själva ytterligare stänga samhället. Genom blocköverskridande uppgörelser kommer många fler flyktingar att låsas in och tvångsutvisas, poliser få ökade befogenheter, fler rasistiska inre gränskontroller att införas, yttrandefrihet strypas och tillfälliga uppehållstillstånd cementeras.
Det här är inte en väg för mindre terrorism, tvärtom. Ju mer rasism som sprids uppifrån, desto mer desperation odlas och desto fler individer riskerar att falla ner i drogmissbruk, kriminalitet, hopplöshet och andra kända vägar mot islamistisk högerfundamentalism.

London har övervakningskameror i vartenda gathörn – det har inte förhindrat dåden, inte heller automatvapen och militär i Frankrike och Belgien. Flyktingarna som kommit hit har flytt från just terrordåd och krig. Varför tvångsutvisa 12000 oskyldiga tillbaka till terrorn istället för att verkligen försöka hitta och stoppa de medborgare och andra som utgör ett hot?
Det är väl känt att samhällen med god utvecklad välfärd är mer fredliga medan samhällen med ökande klassklyftor är våldsammare samhällen. Den bästa insatsen mot terrordåd vore en total kursändring. Sätt stopp för marknadens hänsynslösa härjningar och plundringståg i sjukvård, bostadsmarknad, skola, omsorg, kollektivtrafik. Genom en gemensamt ägd välfärd kan alla få jobb, bra utbildning och tak över huvudet.

Rött Forum vill vara med och bygga den vänster som med självförtroende och styrka inför årets första maj ropar ut så att alla hör: ”Stoppa den vansinniga miljardrullningen till militären. Vi gör inga uppgörelser med rustningspartierna. De riskerar allas vår säkerhet! Sveriges imperialistiska upptåg som i Afghanistan Libyen och Mali underbygger Trumps, Putins och Merkels världsordning – vilket ger terrororganisationerna mer näring.”
Spräck också hål på bilden av att terror är ett importerat problem som det går att isolera sig ifrån när den nazistiska rörelsen i Sverige odlas av normaliseringen av Sverigedemokraterna, etablissemangets attacker på flyktingar, närmandet till Nato och exporten till krigsförande länder. De senaste månadernas bombdåd i Göteborg är uttryck för den nazistiska terrorn. Denna är välkänd sedan länge, de svenska nazisterna bär ansvaret för över 45 politiska mord de senaste 35 åren. Nu krävs masskamp underifrån mot både nazism, islamismens rasism, diskriminering och islamofobi.

Misströsta inte! Det finns vägar ut ur högerhegemonin. Arbetarstrejker har en oslagbar förmåga att svepa bort nationalismen. Rött Forum vill tillsammans med så många som möjligt bygga en rörelse av massprotester och kamp mot terrorism, rasism och repression – för välfärd, trygghet, fred och socialism med både politisk och ekonomisk demokrati.

13 april 2017

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s