Kampen behöver de afghanska ungdomarna

stoppa deportationerna

Rött Forum Stockholm uppmanar alla att ge sitt stöd till Ung i Sveriges sittstrejk. Vi har sällan sett en så välorganiserad och beslutsam kamp. De unga har redan fått livserfarenheter som är tunga att bära men som de har vänt till en kollektiv kraft för rättvisa. En kamp som alla arbetare, unga och gamla i Sverige skulle behöva.
Ung i Sverige ropar stolt att de håller på att skapa en historisk strejk. De säger att de kom som ensamma men att de nu har gått samman. De säger att de inte kom hit enbart för att rädda sina liv utan för att förändra hela världen. De säger att de inte kommer sluta strejka för än de fått rätten att stanna. De ger oss hopp och kämparglöd med uppmaningen: det är inte politikerna som bestämmer – det är alla vi demonstranter på gatan som har makt om vi blir tillräckligt många.

Rött Forum uppmanar fackliga kämpar att ta stöduttalanden för amnesti för de afghanska flyktingarna. Afghanistan räknas som världens näst farligaste land enligt The Institute for Economics and Peace. Barnarbetet är mycket utbrett. De som flytt hit har ofta varit hela eller nästan hela sitt liv i Iran där de behandlas som andra klassens medborgare utan några rättigheter och deras arbetskraft utnyttjas groft av företag och stat. Mottagandet av minderåriga till Sverige har så klart inte varit gratis. Nu vädjar ungdomarna att få ta nytta av den svenska de lärt sig, börja jobba och kunna bidra till bygget av samhället.

Den 3 september deltar Rött Forum även i En annan vård är möjlig – demonstrationer på flera orter som kräver mer resurser till sjukvården. Vi ser hur frågorna hänger ihop. Staten borde satsa miljarder mer på sjukvården över hela landet, för att det ska gå att bo överallt i detta avlånga land. Varje vecka kommer nya utspel om rekordsatsningar på militären, stora Natoövningar och upprustning. Men imperialistisk aggression skapar mer krig och bidrar till flyktingströmmarna i världen. Dessa resurser behövs i vården istället. I storstäderna och även mindre städer slukas mycket av vårdens resurser av bemanningsföretag, riskkapitalbolag, vinstjakt, dåliga upphandlingar, outsourcing, konkurrens, plötsliga konkurser och New Public Management istället för patienters och personalens behov, ökad bemanning, höjda löner, långsiktighet, samarbete och utveckling av hela landet.

Vård, omsorg och skola står inför en oroväckande arbetskraftsbrist framöver. Det vore en självklarhet att låta de afghanska ungdomarna stanna av rent humanistiska skäl samtidigt som de också behövs inom t ex vården. Lika självklart är det för alla socialister att genomskåda trångsynta argument som att det skulle vara flyktingarna som orsakat krisen inom vården.

Makten har alltid spritt ut fördomar mot andra för missleda missnöjet och skydda det ruttnande systemet. Tvärtom inser vi på golvet att kampen för välfärden behöver just de asylkämpar som idag gör sig hörda. De ger kraft till vår gemensamma kamp. Antirasismen är helt nödvändig. Låt oss tillsammans ta kräva en rättvis fördelning av landets resurser. Rött Forum står för att miljardrullningen till de redan rika och militären stoppas. Satsa istället på:

Asylrätt till alla som behöver skydd – permanenta uppehållstillstånd för att kunna starta sina nya liv. Omedelbart stopp för utvisningarna till Afghanistan. Amnesti åt dem som kommit.

– Vårdstrukturer byggda efter personal- och patienters behov. Stoppa vinstrullningen till privata företag i välfärden. Kraftigt ökad bemanning och höjda löner.

– Nya kommunala byggbolag som bygger billiga bostäder över hela landet som folk ska ha råd att bo i.

– Förkortad arbetsdag med bibehållen lön för att minska stressen på arbetsmarknaden och för skapandet av hundratusentals nya jobb.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s