Stödmöte för flyktingar 1 september

Stödmanifestation 1 sept 2017

Det borde vara självklart för alla att inte tillåta den rådande, omänskliga svenska politiken att skicka våra vänner till döden. Afghanistan är inte säkert. Vi fortsätter kampen, säger Idun Larsson från Studenter mot Rasism som var en av många talare på Rött Forums stora stödmöte på Medborgarplatsen i Stockholm, fredag den 1 september.

Rött Forums manifestation visade upp en stor bredd av talare – unga flyktingar, fackligt aktiva och många andra som stöder sittstrejken – som gick helt i linje med hur Ung i Sverige själva har visat solidaritet och gett stöd till andra. Över 500 deltagare, däribland hundratals unga flyktingar, lyssnade intensivt och applåderade ofta för att direkt efteråt demonstrera tillsammans till den nya platsen för sittstrejken, Norra Bantorget.
Flera från Ung i Sverige talade, däribland talespersonen Fatemeh Khavari, som betonade att kampen fortsätter tills utvisningarna stoppas. Hon fick stark uppbackning av Afghanistanveteranen
Robin Sääsk som vittnade om det hemska läget i Afghanistan, konstnären och flyktingen Morteza Jamshidi och Abdul Rahim berättade som talade om sina upplevelser av flykten och strejken.

Farzaneh Abiri från Shora och Rött Forum beskrev den värld av krig och kapitalistisk utsugning som tvingar människor på flykt. Hennes slutsats var gemensam global solidaritet och kamp mot kapitalism och imperialism.

Kampen för välfärd är kamp mot högerpolitik som direkt är kopplat till kampen för asyl och mot rasism. Vår styrka ligger i den gemensamma kampen, sa sjuksköterskan Katja Raetz aktiv i Rättvisepartiet Socialisterna och nätverket  En annan vård är möjlig.

Alex Fuentes är aktiv i Rött Forum och Socialistiska partiet. Han talade bland annat om att han som rektor fascineras av de unga afghanernas goda studieresultat och att det vore vansinnigt att kasta ut denna resurs ur landet.

Efter att Rött Forum avslutat sin manifestation tog Ung i Sverige över och ledde sittstrejken i en mycket kampfylld marsch från Medborgarplatsen till Norra Bantorget under parollen ”Vi bygger landet”.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s